
אוטיזם מקבל הכרה ???
מנתחים התנהגות, מנצחים את האוטיזם!!!
מאת דיטה הוד-שינבלט -- עיתון הארץ כל הזכויות שמורות
בשנים האחרונות עולה קרנו של מנתח ההתנהגות היישומי, המטפל בבעיות של ילדים, בהם גם אוטיסטים,
אבל למשפחות רבות אין יד מכוונת בבחירת המטפל.
כלי התקשורת נוהגים לדון באריכות בקריסת סמכותם של ההורים והמורים ובהעדר גבולות בהתנהגותם של ילדים ובני נוער. בראיונות לתקשורת, מציעים אנשי החינוך והפסיכולוגים הצעות שונות (ולעתים אף משונות), שאמורות להציל את המצב. לעתים, הכיתוב שמופיע מתחת תמונת המרואיין הוא "מנתח התנהגות". אבל לא הרבה אנשים שואלים את עצמם מה זה ניתוח התנהגות ומה עושה מנתח התנהגות, והאם למעשה מדובר במקצוע חדש שהגיח פתאום לחיינו.
ניתוח התנהגות יישומי (Applied Behavior Analysis) היא דיסציפלינה בתחום מדעי ההתנהגות. מנתח התנהגות נקרא לסייע במצבים, שבהם יש צורך ללמד מיומנויות חדשות. למשל, ללמד ילד עם אוטיזם לדבר, או לטפל בהתנהגויות לא נאותות, כמו של בן נוער המפגין התנהגויות אלימות. מנתח ההתנהגות עוסק בניתוח יחסי הגומלין המורכבים שקיימים בין כל התנהגות, לסביבה שבה היא מתרחשת. בעקבות הניתוח, ניתן לבחור את הטיפול היעיל ביותר.
מקצוע ניתוח ההתנהגות דורש השכלה אקדמאית רלוונטית; התנסות שטח ממושכת; ועמידה בדרישות סף ישראליות ובינלאומיות. תוכניות לימוד בתחום קיימות בשני מוסדות אקדמיים, אוניברסיטת תל אביב ומכללת וינגייט. ההסמכה הבינלאומית ניתנת מטעם הארגון העולמי לניתוח התנהגות (BACB), לאחר מבחן תובעני. אף על פי שבחו"ל מדובר במקצוע ותיק ומוכר היטב, בישראל זהו מקצוע חדש יחסית. בארץ פועלים כיום רק קרוב ל-30 מנתחי התנהגות מוסמכים, ועוד כמה עשרות שאינם מוסמכים. מנתחי ההתנהגות המוסמכים בארץ מאוגדים תחת ארגון חדש, ואף פועלים תחת קוד אתי שהותאם לעבודה בישראל
מקורות הדיסציפלינה במחקרים מסוף המאה ה-19, בגילוי של עקרון "ההתניה הקלאסית" על ידי הפיזיולוג הרוסי איוון פבלוב. הוגה הגישה הפסיכולוגית ההתנהגותית, ג'ון ווטסון, שפעל בראשית המאה ה-20, ראה את המטרה התיאורטית בחיזוי ושליטה בהתנהגות האנושית. את גישתו לגבי השפעות הסביבה על ההתנהגות ביטא באמרה: "תנו לי תריסר תינוקות בריאים ועולם מוגדר משלי לגדלם בו, ואני מתחייב לקחתם זה אחר זה ולאמנם לפי בחירתי: רופא, עורך דין, אמן, קבצן וגנב, ללא תלות ביכולותיהם, נטיותיהם, גזעם ומוצאם".
במהלך חצי מאה של מחקרים בבעלי חיים, נוסחו עקרונות נוספים המשרתים כיום מנתחי התנהגות. חוקר מרכזי שנחשב לאבי הדיסציפלינה הוא ב. פ. סקינר, שהוביל את המעבר מניסויים בבעלי חיים לעבודה עם בני אדם, מעבר שנוי במחלוקת. המקטרגים טוענים, בין השאר, כי מנתחי התנהגות "מאלפים ילדים".
ובכן, למרות שהגישה ההתנהגותית מבוססת על העקרונות שזוהו במחקרים בבעלי חיים, הרי שב-40 השנים האחרונות היא לומדת ממקרים של יישום התערבויות להתנהגות אנושית, מן הגיל הרך ועד לזקנה, בתחומי חיים שונים. הפיכתו של המקצועי ליישומי, שילבה לתוך העקרונות הנוקשים טכניקות מגוונות ורבות, המתחשבות במוטיווציה של הלקוחות ובצרכיהם הייחודיים, ומקלות על הסביבה ביישומן.
אחד היישומים הראשונים של ניתוח ההתנהגות ככלי טיפולי בולט, הוא העבודה עם ילדים המאובחנים עם אוטיזם. במשך שנים נטען כי זוהי מחלה חשוכת מרפא, ושהילדים אינם יכולים ללמוד או לרכוש מיומנויות חדשות. אולם פרופ' איוואר לובאס, שפעל באוניברסיטת לוס אנג'לס במחלקה לפסיכולוגיה, פיתח שיטה יעילה ללימוד ילדים עם אוטיזם, בהתבססו על עקרונות ניתוח ההתנהגות.
לובאס הראה במחקרים מבוקרים, כי הטיפול ההתנהגותי מוביל להפחתה ניכרת במאפיינים האוטיסטיים של המשתתפים. ב-1993 פורסם הספר "השמיעי קולך" מאת קתרין מוריס , שתורגם לעברית בשנת 2000. הספר, שזכה לתהודה רבה, מגולל את ניצחונה של משפחה על האוטיזם שהתגלה בשני ילדיה, בזכות טיפול בגישה ההתנהגותית.
ומה מצב העניינים בישראל? לפני עשור, בודדים ידעו במה מדובר. המשפחות הראשונות שביקשו להעניק טיפול התנהגותי לילדיהם המאובחנים עם אוטיזם, נאלצו לשלם למומחה מחו"ל שיגיע לצפות בילדם. כיום, הטיפול מוכר יותר, ומשפחות רבות יותר בוחרות בו על פני טיפול בגישות דינמיות מתחרות
הצמיחה בביקוש, בהינתן היצע מצומצם של מנתחי התנהגות מוסמכים, מוביל להעסקה של מנחים לא מוסמכים, שאינם עומדים בהכרח ברף הגבוה המצופה בתחום. במרבית המקרים, ציבור הלקוחות כלל אינו מודע להבחנה שבין מנתח מוסמך למי שאינו מוסמך בעת שהם בוחרים את המנחה והטיפול.
בימים אלה פועל ארגון מנתחי ההתנהגות המוסמכים בישראל מול משרד הבריאות להסדרת המקצוע, כך שיוכר כטיפול פרה-רפואי. הכרה כזאת, תסייע למשפחות לקבל תמיכה ממסדית בעבור הוצאות הטיפול
ההתמודדות עם אוטיזם היא קשה ומייסרת בעבור ההורים ובני המשפחה. ריבוי הגישות ודרכי הטיפול באוטיזם כיום יכול לבלבל אותם בקלות. דווקא בשל כך חשוב שתהיה הבחנה ברורה לגבי איכות המטפל. ממש כפי שרופא או פסיכולוג חייבים בהכשרה והסמכה מוכרו ת, כך גם מקצוע מנתחי ההתנהגות שהולך והופך לרווח, חייב באמות מידה מקצועיות ומקובלות שיהפכו את הטיפול לאפקטיווי.
הכותבת היא מנתחת התנהגות מוסמכת שמנחה תוכניות טיפול לילדים עם אוטיזם