דו"ח מבקר המדינה 2010
המבקר: ליקויים במתן השירות במוסד לביטוח לאומי
יו"ר הארגון מזה תקופה ארוכה, עוד משנת 1997 מנסה להביא שינוי מהותי בהתנהלותן של הוועדות הרפואיות בביטוח לאומי
(ראו בכתבות הקודמות באתר ובעיתונות החופשית הנוגעות לנושא המאבק בוועדות הרפואיות)
יו"ר הארגון פעל בנושא זה כבר עשרות שנים לפני .... בניסיון להקים את ה"רשות לוועדות רפואיות" בהיותו גוף בלתי תלוי ומושפע לחלוטין בניסיונות המל"ל להשפיע על החלטות הרופאים (וישנן הוכחות מעשיות לזה)
הניסיון של הקמת גוף שכזה אולי כשל, אבל ברור שזה עקב תקציב ענק לו נדרש וגם סרבנותו של המל"ל לוותר על כוס החלב עליו הוא שומר אך יו"ר הארגון לא נואש כיום ארגון אהב"ה מנסה להוביל מהלך שישפיע באופן סופי על הוועדות הרפואיות באופן משפטי, אך השר עדיין מהסס לנוכח ניסיון השכנוע של מנכלי"ת המל"ל לתת את תמיכתו להצעת החוק.
אולי דוח מבקר המדינה שיצא בחריפותו בימים אלו על התנהלות המל"ל והוועדות הרפואיות שלו יזיזו משהוא אצל השר, שיוכל סוף סוף להחליט להעביר את החוק .הנה המשך הכתבה של עיתון הארץ.
כל הזכויות שמורות מכאן לעיתון הארץ
תלונות רבות נשמעות נגד ועדות המוסד לביטוח לאומי המאבחנות מצב רפואי של נכים לפיהן יקבלו זכויות שונות. על פי ממצאי דו"ח מבקר המדינה שהותר היום (שלישי) לפרסום, יש ממש בטענות לאחר שנמצאו ליקויים באיכות השירות שמספק המוסד לתובעים קצבת נכות כללית, בהם התמשכות הטיפול, הטרחה מיותרת של תובע, פגיעה בזכויותיו ובפרטיותו.
בין הממצאים המשמעותיים ניתן למצוא כי מעל 50% מהחלטות הוועדות שונו בוועדת ערר, כשמרביתם הובילו מאי קבלת קצבה למצב של קבלת קצבה. כמו כן עולה כי ב-56% מהעררים שונו החלטות של הוועדות הרפואיות. ב-32% מהן היה שינוי משמעותי שהביא למעבר התובע ממצב של אי-קבלת קצבה למצב של קבלת קצבה.
מבחינת משך הטיפול בתביעה עולה כי המוסד קבע תקן שירות לפיו משך הטיפול הכולל ב-80% מהתביעות לנכות כללית לא יעלה על 97 יום. מנתוני הבדיקה עולה כי משך הטיפול עמד על 122 יום כשלמוסד נדרשו 11 יום נוספים למשלוח הודעה לתובע. בנוסף עולה בבדיקה כי בכ-11% מתיקי התביעה, תאריך הגשת התביעה המוטבע על גבי טופס התביעה מוקדם מהתאריך שהוזן למערכת המחשב.
מניתוח שלבי הטיפול בתביעות עולה כי התמשכות הטיפול מקורה בסיבות שבאחריות המוסד כמו ביטול דיון, אי השלמת מסמכים ועיכוב בקבלת החלטות. כך למשל נכים קשים, בעלי נכות של למעלה מ-80%, אמורים לעבור "מסלול ירוק" שמשמעותו טיפול מהיר בתקופה של עד 3 שבועות. בבדיקה נמצאו 31 תובעים כאלה ש-13 מהם כלל לא אובחנו כך על ידי רופא ו-18 מהם אמנם הוכרו והופנו למסלול הירוק, אולם משך הטיפול בתביעותיהם היה בממוצע 59 ימים, חריגה ממוצעת של 38 ימים (כ-181%) ממשך זמן הטיפול שנקבע בנוהל.
ליקויים נוספים שהעלתה הבדיקה היו טרטור תובעים בהזמנתם לאבחון רפואי במועדים שונים, לפי מספר הרופאים האמורים לבדוק אותם. פגיעה בצנעת הפרט כשבוועדות משתתף מזכיר ישיבה במהלך האבחון הרפואי, וזאת שלא בהתאם לפסיקה. עוד עולה כי בסיכום פרוטוקולים אין התייחסות לכל טענות התובע וכי ב-70% מתיקי הבדיקה רופא לא נימק החלטתו באשר לקביעת אחוז הנכות.
מבחינת "ספר הליקויים", רשימה של ליקויים ומחלות מקצוע בגינם ניתן להקנות לתובע קצבת נכות, עולה כי הספר עבר שינוי מקיף אחרון ב-1970, מכאן שחסרים בו ליקויים שהתגלו או הוגדרו על ידי מדע הרפואה מאז, ולעומת זאת כלולים בו ליקויים שכיום ניתן לטפל בהם. אי עדכונו גורר שימוש בסעיפי ליקוי לא מדויקים שפוגעים באחידות ובשוויוניות של ההחלטות.
מהמוסד לביטוח לאומי נמסר בתגובה כי "מאז שנכנסה גב' אסתר דומיניסיני לתפקידה, פועל המוסד למיפוי ולשינוי כל הנושאים בהם נדרש שיפור או תיקון בוועדות הרפואיות. חלק גדול מהליקויים שהצביע עליהם המבקר, נתגלו וטופלו על ידי מערך הבקרה שלנו עוד לפני בדיקת המבקר, ובכל אחד מההיבטים חלו כבר שיפורים".
ונוסיף ונביא לכם חלק מכתב הביקורת עצמו
תגובת ארגון אהב"ה
הארגון באופן אישי עד היום מקבל תלונות על הוועדות הרפואיות של המל"ל וישנם לא מעט תלונות שארגון לקח על עצמו לייצג את הנכים ואת הילדים הנכים בבתי דין לעבודה
תגובת מנכלי"ת המוסד לביטוח לאומי הוא זריית חול בעיניים וסיפורי אלף לילה ולילה
אנו קוראים מכאן לכל חברינו הנכים לתת כתף וסיוע על מנת להעביר את החוק הזה שיביא אולי בע"ה מנוחה סופית לכלל צבור בעלי צרכים מיוחדים