הביטוח הלאומי: אפס אחוזי נכות לנכה בכיסא גלגלים
אני אדם מוגבל בכיסא גלגלים, המנהל מאבקים מזה עשרות שנים עם המוסד לביטוח לאומי. עד לפני כחצי שנה קיבלתי את זכויותי לרכב מסוג ואן עם קצבת שעזרה לי להחזיק את הרכב במשך חמש שנים. לפני כחצי שנה נגשתי למוסד לביטוח לאומי על מנת לממש את זכותי להחלפת רכב (הייתי מוכר לעניין ניידות 60%), ואז אולצתי ללא רצוני לעמוד שוב בפני ועדה לעניין ניידות. הועדה החליטה להעלות לי את אחוזי הנכות ל 100%, על סעיף א’ 7 - רטרואקטיבית, למשך שמונה השנים האחרונות.
המל"ל ערער על ההחלטה זו בפני ועדה לעררים, וזו הורידה לי את אחוזי הנכות לאפס אחוז. כתוצאה מכך נשללה זכותי לניידות וקוצצה קצבת הניידות שלי. זאת, למרות שיש ברשותי רכב המשמש לרגליי הנכות ואני נאלץ בעל כורחי להתנייד עם רכבי ולממן את כל עלויות הרכב מקצבה שנותרה לי, לאחר שקצצו לי את רובה.
הגשתי ערעור לבית הדין לעבודה, שראה את חוסר הצדק המשווע שעשתה הועדה הרפואית, וזה החזיר את התיק לדיון מחודש בפני הרכב ועדה שונה.
ההמתנה הארוכה למינוי ועדה שכזו הוביל אותי למצב כלכלי קשה ביותר, כי המוסד לביטוח לאומי מתנגד לשלם לי את הסכום הרטרואקטיבי שקבעה הועדה. בנוסף, קצבת הניידות המגיעה לי הורדה לאפס אחוזים. ארצה לציין כי אני אדם מוגבל בכיסא גלגלים.
כתוצאה מכל המהלך הזה הפכתי עקב ההוצאות המרובות שיש לאדם שחי מתחת למינימום הקבוע. המל"ל הפך אותי לבעל חובות כספיים אדירים לבנקים, כי אני זקוק לניידות ורוב רובה של קצבת הנכות שלי יוצאת על ניידות.
כך, לצערי הרב, לקראת החגים אאלץ להיזקק לנדבות. אני חושב שאולי המוסד לביטוח לאומי רוצה להכניס גם אותי לסטטיסטיקה של דו"ח העוני. המוסד לביטוח לאומי בעצמו מוביל אותי לעוני קשה מאוד.
תגובת המוסד לביטוח לאומי : "המוסד לביטוח לאומי מסתמך על תוצאות ועדות רפואיות המתבצעות במשרד הבריאות. מר עורקבי הופנה לועדה רפואית חוזרת לקראת החלפת רכבו, משום שליקויו אינם צמיתים. בועדה מדרג ראשון נקבעו לו 100% מוגבלות בניידות. רופא המוסד ראה לנכון לערער על קביעת הועדה מדרג ראשון. חשוב לציין, שהוועדות הרפואיות עצמאיות בהחלטותיהן והן כעין אינסטציה משפטית. לאחר שמתקבלת החלטת הועדה רשאים הצדדים, המבוטח או המוסד, לערער על החלטת הועדה.
"ועדת הערר מדרג שני שהתקיימה באוקטובר 2006 קבעה שליקויו של מר עורקבי אינם נכללים ברשימת הליקויים שמזכים בקצבת ניידות ובהטבות על פי הסכם הניידות, ולכן הופסק תשלום קצב הניידות וההטבות הקשורות בקצבה זו.
"מר עורקבי פנה לבית הדין. בית הדין החליט שיש להחזיר את עניינו של מר עורקבי לוועדה בהרכב שונה כדי שזו תבחן את מוגבלתו בניידות משנת 1999. מר עורקבי מוזמן לוועדת ערר ב- 21 במרץ. הביטוח הלאומי משלם למר עורקבי, בכל חודש, קצבה לשירותים מיוחדים וכן קצבה כנפגע עבודה בסך 3,692 שקלים."
בהמשך בוועדת ניידות לעררים שבתל השומר לא הכירה בנכותו של מר עורקבי והורידה את נכותו ל0% רטרואקטיבית משנת 1999 אבנר נמצא כחייב, ונדרש להחזיר חוב עצום ( יותר מ 100 אלף ₪ ) למוסד לביטוח לאומי,
פעמיים הוחזר תיקו לוועדת עררים שבתל שומר ולא קיבלה הוועדה את עמדת ביה"ד לעבודה בפעם השלישית
קנס ביה"ד את מל"ל בטענה שלא ייתכן לבטל החלטה חלוטה מזה שנים לנכה
בפעם הזאת אבנר עורקבי יכול לנשום לרווחה, שקיבל את הזכויות שלו 100% נכות לניידות רטרואקטיבית
הוויכוח המשפטי הוא בעקבות הקביעה של הוועדות הרפואיות ומעיון בדוחות של הוועדות שאבנר עורקבי ייתקל שוב
בבעיה בבואו להחליף את רכבו
האבסורד מתגלה לעיניכם הרואות בפרוטוקול נקבע לאבנר עורקבי נכות לפי סעיף א-1 100% לא לצמיתות,
ומיד מתחתיו כתוב
זמני כן או לא מסומן לא ( הכוונה שזה לא זמני )
זקוק ומשתמש בכיסא גלגלים מסומן כן
מרותק לצמיתות לכיסא גלגלים מסומן כן
אז מדוע זאת נכות לא צמיתות האם המטרה של המל"ל היא לטרטר נכים לוועדות רפואיות על
מנת לפגוע בזכויות הניידות שלהם לא יבין אדם